carolina_asplund@hotmail.com

Sista tiden har jag känt att motivationen generellt dalat i min vardag inför saker jag ska ta mig för. Allt från att gå upp på morgonen, finna mening med en fika med en vän eller fokucera under träningen. Självklart kan man alltid skylla på vädret och höstmörkret som lagt sig över Sverige men denna gång kände
jag att det var mer än så.

Jag har agerat lugnt i min vardag men inombords känt mig allt mer stressad vilket skapat obehag.
Jag har upplevt kroppsliga och fysiska symtom som anspänning, rastlöshet, huvudvärk och trötthet.
Vid stress är kognitiva symtom vanligt och något jag upplevts där är sänkt koncentrationsförmåga speciellt vid samtal med andra personer eller när jag som så enkelt sitter hemma och ser på tv. 
Känslor som oro och ångest har besvärat mig men även en stark emotion av nedstämdhet. Jag har i olika sammanhang haft lättare för att gråta och skratta okontrollerat.

Som jag nämnt i min presentation jobbar jag mycket med kognitiv beteende terapi. Utifrån detta tankesätt försöker jag idag få bättre kunskap kring min inre stress vad som påverkar den och som i sin tur skapar emotioner/känslor inom mig. När känslor och emotioner påverkar oss är det vanligt att det sätter hinner för oss i vår vardag. När man sätter upp visioner och mål är det oerhört frustrerande att inte finna den rätta motivationen. Det är då viktigt att lära sig strategier för att öka sin medvetenhet om sina egna upplevelser, samt hur våra tankar, känslor och beteenden alla bidrar till dessa upplevelser. 
Det är så lätt att vi i vardagen sätter upp fysiska mål som vi vill nå. Jag tränar dagligen och behöver då mål med min träning för att fina drivet att vilja utvecklas.  Det vi ofta glömmer är den mentala utveckling som alltid ska gå hand i hand med vår fysiska utveckling. När vi utvecklas fysiskt och inte mentalt kommer vi i obalans. Detta kan i sin tur påverka vår vardag, våra val, beteenden och sociala samspel vilket skapar ohälsa.

Efter en lång tids sjukskrivning är jag nu tillbaka i arbete som sjuksköterska och kan även träna på relativt som vanligt igen. I detta skede fick jag även en känsla inom mig att vilja utvecklas, ett driv att fysiskt få utmana mig själv igen utan påverkan av smärta och skador. Jag bestämde mig för att göra något för mig själv, förbättra min hälsa inifrån och ut. Då många påpekat min kommande ålder och om det skapade någon "åldersnoja eller kris* satte jag upp ett roligt mål utifrån detta. Jag ska vara i mitt livs form som 30 åring både fysiskt och mentalt. Jag blev oerhört taggad första veckorna inför denna utmaning, satte upp många visioner kring målet men sedan dalade motivationen och mitt engagemang. Jag kände snabbt att något inte var rätt då jag inte hittar glädjen i det jag gjorde i min vardag. Träningen gick bra styrkemässigt men mentalt så kände jag att jag inte kunde fokusera och finna glädje inför mitt mål jag satt upp. Niklas som idag stöttar och coachar mig med både träning och kost gjorde ett kostschema utifrån mitt energibehov och målet jag satt upp.


Alla har vi olika svårigheter i vår vardag. Jag aom person har alltid kämpat med är min relation till mat. Jag valde att få ett kostupplägg just för att kunna utvecklas på bästa sätt framöver, nå mina fysiska mål med träning samt nå önskad kroppsvikt.

Min motivation till att hålla mitt kostupplägg har verkligen gått upp och ner vilket skapat stor frustration hos mig. Ena dagen känner jag stor motivation och engagemang att sköta kosten medan andra dagar inte finna någon mening alls och därefter äta vad som helst och i stora mängder. Detta skapar såklart en känsla av ångest och besvikelse hos mig att jag inte följer mitt kostupplägg då det ska hjälpa mig att nå mitt mål.

Idag förstår är att mina emotioner påverkar mitt engagemang och motivation till att följa mitt kostupplägg. Hur jag mår mentalt ligger till stor del i grunden.
Efter att ha satt mig ner i veckan och gått inom mina känslor och emotioner kring kosten förstår jag mina tankar och känslor bättre samt hur mitt beteende kring kosten hänger ihop.

För att kunna förändra beteenden och förbättra våra liv krävs motivation och engagemang. Något vi ofta glömmer är att motivation inte är något fast och orörligt. Utan är något som förändras över tid vilket innebär att vår motivation ena dagen kan vara hög och vi kommer ha lätt att genomföra saker i vår vardag. Medan vi andra dagar knappt finner mening med det vi gör och vill uppnå. Dessa dagar är det extra viktigt att vi påminner oss själva att fullfölja uppgifterna och varför vi vill göra det. Det är dessa dagar som externa faktorer påverkar vår motivation att vilja kämpa och sträva mot våra mål. Det som påverkar oss externt kan vara stress, ångest, oro, trötthet eller sorg m,m.

Man kan säga att jag funnit mig i mental obalans med mitt mål att följa ett kostupplägg och därefter upplevt ohälsa. Att skapa balans bland mina tankar och känskor kring mitt beslut att följa kostupplägget kommer hjälpa mig att förändra mitt beteende kring mat och skapa en bättre grund för mental, psykisk och så väl fysisk hälsa.

När motivationen är låg som den varit sista veckan har det hjälpt mig att titta på anledningar för och emot varför jag valt att göra denna förändring kring kosten i min vardag. Jag har även vägt upp anledningar på för och emot att fortsätta som tidigare utan mitt kostupplägg. Att tänka igenom och skriva ner fördelarna och nackdelarna med att både förändras och att fortsätta som tidigare är ett sätt att hjälpa sig själv att mer fullständigt begrunda och överväga en förändring. Detta ger också en mer känsla av att en förändring skulle kännas hanterbar. Att sedan titta tillbaka på det du skrivit ner som väger för och emot en förändring kommer hjälpa dig att orka med hinder och svårigheter under vägens gång.
När jag skrivit upp mina för och nackdelar med mitt förändrade beteende kring kostupplägget började jag konkretisera mitt mål och vad mitt nya beteende kring kosten skulle betyda för mig. Listan blev oerhört lång och jag insåg hur mycket mitt beteende kring mat idag påverkar mig i många sammanhang och ofta negativt. En emotion som ofta kommer åter är rädsla, rädsla för förändring. Det är vanligt att vi känner mer trygghet i våra mina gamla vanor och därmed gärna håller oss kvar där när motivationen dalar vilket känns mer tryggt och hanterbart.

Det sista som överger människan i livet är hoppet, så ge inte upp. Tillåt dig att ha tvivel under resans gång det är en del av förändringsprocessen för att just kunna förändra våra beteenden och på så vis förbättra våra liv.
Vi är alla tolkade varelser och vi påverkas dagligen av människor vi möter samt av sociala media. Var medveten om detta för ibland överförs andras känslor och emotioner som i sin tur skapar beteenden hos oss. Detta är inte alltid till fördel för oss om det i sin tur påverkar våra val vi gör i vardagen negativt. Dem mål du sätter upp och beteenden du förändrar ska alltid gynna dig själv positivt.


Vår mentala hälsa påverkas av stress och emotioner vilket i sin tur påverkar vår motivation att följa våra visioner, drömmar och mål. I vår vardag är balans viktigt inifrån och ut, älska dina val du gör, det är ditt liv och du gör själv ett val varje dag om du vill vara lycklig under resans gång genom livet. Oavsett om du känner obalans och väljer att förändra ditt beteende kring så som kost, träning, arbete eller sociala relationer så måste du sätta dig ner och gräva fram dina känslor och emotioner. Det är inte lätt och faktiskt skrämmande att förändra rutiner och beteenden. Men tro mig det är så värt det, den viktigare relationen du har i livet är den till dig själv. Vårda den ömt.

Då vår motivation förändras över tid är det viktigt att ständigt påminna mig själv varför man valt att förändra ett beteende eller satt upp ett mål. Framöver kommer jag alltid konkreterisa dem mål jag sätter upp för mig själv och vilka beteenden som jag vill förändra på vägen för att på bästa sätt nå mitt mål.


När vi blir medvetna om våra tankar och känslor kan vi förändra våra beteenden. Första steget är att erkänna det öppet för sig själv och sedan för andra.
Vi måste dagligen lägga ett puzzel med vår tuffaste motståndare genom livet, oss själva.

Men glöm inte för varje dag får du en bättre relation och förståelse till dig själv. Acceptera det okända för det kan snart vara det välkända och även din trygghetszon. Tillåt dig att ha tvivel under resans gång det är en del av förändringsprocessen för att just kunna förändra våra beteenden och på så vis förbättra vår livskvalite. Ge inte upp, hoppet är det sista som överger människan.
 


"Better happy than sorry"

 

Comments (6)
Frida Eriksson Insiktsfullt och bra skrivet Carolina!! 2014-11-28 08:18
Carolina AsplundTack så mycket Frida. Önskar dig en fin Jul!2014-12-14 16:44
Katrine LooSom alltid är du klok Carolina! Du går på djupet, så intressant. Du utelämnar dig själv. Är ärlig, så viktigt i dagens samhälle. 2014-11-28 19:09
Carolina AsplundMan kan absolut bli i frågasatt hur mkt man ska utelämna och vad som är privat ect jag tycker detta är ett ämne man ska prata om och det är genom andra människor och samtal som jag idag förstår mig själv och min relation till kost. Ibland måste man inse att man inte kan få alla bitar i balans på en gång utan att det tar tid. Tiden finns för att allt inte ska ske på en gång. Vi måste ha tid att hantera och bearbeta det som sker. Så enkelt som en dag i taget räcker även mot de långsiktiga målen för jag kommer inte dit om jag inte varje dag jobbar för det! Sköt om dig! kram 2014-12-14 16:48
Anette HeleniusMycket bra skrivet! (som vanligt) Precis som du skriver så är det så viktigt med den mentala biten. Jag tycker det är lätt att hamna i en ond spiral där man ser ner på sig själv och sina prestationer och därmed presterar ännu sämre. Speciellt den här årstiden när mörkret omger oss större delen av dygnet och man blir lite smådeppig. Då kommer stressen som ett brev på posten och fokuset hamnar på helt fel saker. Jag har börjat lära mig olika övningar i mindfullness och jag tycker att det hjälper mig att vara mer närvarande i nuet. Att njuta av stunden här och nu.Det gör även att saker klarnar och man får lättare att fokusera på det som är viktigt och kan därmed hitta motivationen. Vi måste också ge oss själva beröm emellanåt för det vi kämpar för. (Både fysiskt och psykiskt.) Ha det gott underbara du!!! Kram 2014-11-28 20:58
Jessica79Så bra skrivet! Och tack, så mycket av allt detta där jag känner igen mig själv just nu. Det går upp och det går ner, motivationen. Som en evig bergochdalbana. Har bestämt mig just nu att inte vara så hård mot mig själv och ta det lugnare nu före jul och sen satsa hårt igen efter julen! Kosten är ett evigt problem, med träningen har jag hittat ett bra flow. Lycka till du också! Kram!2014-12-14 21:30

Det är viktigt att ge kroppen en chans att återhämta sig efter en lång dag med träning och arbete. När jag kom hem idag efter mitt kvällspass på kirurgen var jag hungrig. Jag såg med glädje att jag hade frysta hallon och mitt favorit protein från Fitnessguru hemma. Att avsluta dagen med en mättande och proteinrik måltid är aldrig fel. Proteinfluff är verkligen så gott och mättande. 
Det är oerhört enkelt att mixa ihop och du kan så lätt variera innehållet med din favorit smak på proteinet samt smaksätta fluffet med eventuellt kokosolja eller jordnötssmör. Låt dina smaklökar leda dig! 

Innehåll: 

250 g Hallon 
1 skopa (15g) One Whey - Vanilla White Chocolate 
3 Msk Vatten  
1 tsk Fitnessguru Ekologiska kokosolja 
2 msk äggvita


Redskap du behöver: 

El-visp och en bunke. 

Hur gör du: 

Placera de frysta bären i en stor bunke, ska ej tinas upp!
(om de ej hålls frysta, så går det ej att "fluffa", vanligt fel). Krossa hallonen i bunken till små bitar. Tillsätt sedan One Whey proteinet. Vispa och fluffa upp bären med en elvisp ca 5 minuter.
tillsätt vattnet och kokosoljan under tiden. Vispa sedan ytterligare några minuter. Ta sedan din fluffiga smet och ät den direkt som jag med rostade kokosflingor samt kiwi
Vill du göra sorbeglass av fluffet fryser du in burken ca 30 min - 1 timma beroende på hur kall/isig du vill ha din sorbeglass. 
Tips om du vill ha en speciell form på din glass för servering och bjudning använd då en burk eller skål med fin form.

Hoppas det smakar! 

Nu är jag redo att sova och ladda för en ny dag imorgon. Jag jobbar väldigt mycket med min mentala hälsa dem dagar jag är ledig. Jag tolkar mina känslor och tankar för att förstå mina val jag gör i vardagen. Kommande inlägg ska jag berätta mer om hur jag försöker finna tillbaka till motivationen som får mig att vilja sträva mot mina visioner och mål i livet. 

Om du inte tar hand om din kropp, var ska du då bo?  

 

Comments (0)

Igår hade jag och Niklas en härlig vilodag tillsammans. Vi gick och unnade  oss en hälsoboost i höstens mörker som allt mer går i gråa toner.

Vi valde att pigga upp denna regniga höstdag med en fräschare hudton. Vårt mentala välmående fick sig en riktig boost efter denna behandling av spraytan hos Salong Skin Sational. Jag har alltid älskat solen, värmen och har varit fåfäng i mina dagar och är än idag förtjust i en gyllenbrun hudton. Att gå från solarium med skadliga UV strålar till att göra spraytan är ett smart och hälsosamt val. Jag är rädd om min hud idag, mina nya operationsärr tar heller inte skada av denna behandling och min nyopererade rygg behöver inte stå ut med en hård sängbädd i ett solarium. Att dessutom arbeta som sjuksköterska och välja stark exponering av UV strålar är inte något som jag kan stå för då jag är medveten om min hälsa inifrån och ut. 

Det här var andra gången jag gjorde en spraytan och jag är oerhört nöjd med resultatet. Det färgar inte av sig när färgen lagt sig och det tar endast 5 -10 minuter att lägga färgen på salongen. Fördelen med spraytan är att du själv bestämmer vilken färgton du vill komma upp i. Jag och Niklas som har olika hudton och pigment och valde därefter olika sprayfärger. Niklas har här medium och jag en blandning mellan mörk och medium. 

Känner du nu som oss kan du använda salongens kampanj december månad ut och få en mörkare fräsch hudton för 250:-. En bra investering för både din mentala och fysiska välmående. 

Idag har vi båda vilat oss i form på förmiddagen och laddat upp med en super god lunch. Vi tillagade en rykande god kyckling curry wok. Då vi båda vill hålla uppe proteinintaget samt hålla de andra energiämnena lägre passade Fitnessnudlar perfekt i denna rätt. På detta sätt kan vi fortfarande behålla mängden mat hög på tallriken och uppnå en god mättnads känsla. Med mat i magen är vi nu redo att möta vikterna på Balance gym City för ett bröstpass. Får se vilka vikter som åker upp i skyn idag. Förra bröstpasset tidigare i veckan gick över förväntan och jag fick verkligen ett gensvar på att min styrka är på uppgång. Med en kiwi proteinshake i handen och riskakor i väskan önskar jag er alla en härlig kväll!

Comments (1)
Veronica SHej! Det skulle vara kul att läsa ett inlägg om din diet :) Varför du dietar, hur länge du gör det, mål osv :)2014-11-23 12:27

 

Tänkte här dela med mig av ett ett ljuvligt och enkelt recept som helt klart är en favorit. Bara doften av pepparkakor och kanelbullar gör mig varm i kroppen. Så varför inte få fram båda smakerna i samma recept. 

Nu när jultider närmar sig doftar det ljuvligt i våra hus. Jag blir så inspirerad och vill såklart äta vad som bjuds och baka i mängder. Jag kampas nog som många med ett behov att sötsaker så detta mellanmål / efterrätt passar mig bra utan tillsatt socker men där ändå en god sötma finns.   


Innehåll: 

2,5 dl äggvita 
1,5 dl Casein vanlij

2 msk mellan mjölk 
1 tsk Fitnessguru ekologiska kokosolj
1 msk stevia 
1/2 msk kanal

1 tsk pepparkakskrydda 

Vispa ihop följande: 

2 dl äggvita 
1 dl casein protein
2 msk mellan mjölk

Häll smeten i en stekpanna. Stek i Fitnessguru kokosolja

Pudra över önskad mängd kanel, stevia och pepparkakskrydda. Vänd sedan pannkakan. 
Grädda pannkakan lätt på båda sidorna. Vänd sedan pannkakan över en skärbräda, låt svalna lite. 

Blanda vid sidan om:

0,5 dl äggvita
0,5 dl casein
1 msk mjölk

Strö ut smeten av äggvita, casein och mjölk över pannkakan. Rulla sedan ihop den till en rulltårta, skär pannkakan i önskade bitar och strö över kanel, stevia och kardemumma efter smak och tyckte. 

Ställ in den i kylen eller ät direkt som jag gör. Så både doftar och smakar det nybakade bullar. 

Önskar alla en fin vecka, själv har jag börjat den i lugn och ro med vila där jag fokuserat på min inre mentala hälsa.

"När kärlek är kryddan tycker alla om maten"

 

 

Comments (0)
0 av 1